Много пациенти се оплакват от неприятни усещания при консумация на топли или студени храни. Чувствителността на зъбите е често срещан проблем, който засяга много от нас и със сигурност всеки се чуди какво причинява хиперчувствителността на зъбите. За съжаление, тя може да бъде показател за сериозен стоматологичен проблем, поради което е толкова важно съзнателно да се предотвратява или лекува чувствителността на зъбите в ранен етап.
При нормални, физиологични условия, най-външният слой, който съставлява короните на зъбите, е емайлът. Той е най-твърдата тъкан в човешкото тяло. Емайлът не е инервиран и по този начин е добра защита срещу външни стимули, като студ или топлина.
За съжаление, в някои ситуации може да настъпи загуба на емайл. Това води до излагане на подлежащата тъкан - дентин. Той е свързан с живата и инервирана тъкан, разположена вътре във всеки зъб - пулпата. Всеки стимул, като студен сладолед или горещ чай, се предава на инервираната пулпа много по-бързо, когато дентинът е изложен и - като следствие - се възприема много по-интензивно. Тази реакция се нарича чувствителност на зъбите.
Пациентите често се чудят какви са симптомите на хиперчувствителните зъби. Чувствителността на зъбите, известна още като хиперчувствителност на зъбите, е прекомерна реакция на зъбите, а понякога дори болка, на различни фактори, които при нормални условия не биха предизвикали реакция или биха предизвикали лека реакция.
Най-често нашите зъби са чувствителни към студ или топлина, но те могат да реагират и на други стимули - тактилни (например при докосване на зъба с четка за зъби или инструмент в стоматологичния кабинет) или химически (при консумация на кисели или сладки храни и напитки).
Болка може да бъде причинена и от различни процедури, извършвани в стоматологичния кабинет, като скалиране, т.е. професионално отстраняване на зъбен камък, подготовка на зъба по време на лечение на кариес, подготовка на зъба по време на протетично лечение, както и по време на избелване на зъбите.
Излагането на дентин може да се случи по различни начини. Прекомерната загуба на зъбни тъкани (първоначално външната тъкан - емайл, по-късно - подлежащият дентин) се случва при стискане или скърцане със зъби, наред с други. Износването на зъбите при контакт с противоположните зъби е процес, наречен атриция.
Загубата на зъби може да настъпи и в резултат на неправилни хигиенни навици, например при неправилно четкане на зъбите с прекалено голяма сила, използване на четки за зъби с твърди влакна или използване на избелващи пасти за зъби с висока абразивност. Този патологичен процес се нарича абразия.
Когато зъбите са засегнати от химически агенти (като кисели или газирани напитки или кисели храни) и това се повтаря редовно, зъбната тъкан постепенно се губи в резултат на ерозия. Всички тези процеси имат доста сходна клинична картина - зъбите стават по-бедни на емайл и пациентът започва да изпитва проблеми с хиперчувствителността на зъбите.
Много пациенти се обръщат към стоматологичния кабинет с въпроса какво би било най-добро за чувствителността на зъбите?
Много е важно първо да се консултирате със стоматолог и дентален хигиенист, за да се лекува причината за хиперчувствителността, например бруксизъм (скърцане или стискане на зъби), и да получите диетични и хигиенни инструкции.
След урок по орална хигиена, пациентите трябва да използват паста за зъби всеки ден за чувствителност на зъбите със специални активни съставки, например флуорид. Тяхната роля е да защитят изложения дентин и да укрепят зъбната тъкан. Благодарение на това, неприятните усещания от хиперчувствителността могат да бъдат намалени или напълно елиминирани.